I Viborg Kommune får pædagogerne nu sikker adgang til Aula i samarbejde med Signaturgruppen

Viborg Kommune er i front med en ny NSIS Lokal IdP løsning fra Signaturgruppen, og den følger den nye NSIS sikkerhedsstandard. Kommunens IT-arkitekt ser frem til at få løsningen implementeret.

NSIS Lokal IdP til offentlige tjenester skal nu anvendes til et sikkert log-on til pædagogerne, når de anvender Aula-portalen. Signaturgruppen har hjulpet Viborg Kommune med en to-faktor løsning til pædagogerne, som ofte arbejder fra delte tablets og bidrager til selve implementeringen af NSIS Lokal IdP til Aula.

Aula er en fælles kommunikationsplatform for medarbejdere, forældre og elever på landets folkeskoler og i dagtilbud. Snart skal alle adgange til Aula være mere sikre og dermed understøttes af en NSIS lokal IdP.

Tilpasning til forskellige brugerroller

Medarbejderne i børnepasningsområdet adskiller sig fra mange af kommunens øvrige ansatte, ved at IT ikke er så stor en del af deres dagligdag. Det har derfor været nødvendigt at videreudvikle de sikkerhedsløsninger, som tidligere er implementeret på kontorarbejdspladser i kommunen.

Hver enkelt bruger får en lille sikkerhedsnøgle, som for eksempel kan sættes i et nøglebundt. Sikkerhedsnøglen er personlig og bliver knyttet sikkert til den enkelte medarbejder, så Aula har sikkerhed for, hvem der beder om adgang til følsomme data i Aula. Med denne løsning kan Aula beskytte adgangen baseret på brugernes rolle og tildelte ansvar i kommunen,” forklarer Henrik Overgaard, udvikler hos Signaturgruppen.

Signaturgruppen har leveret en registreringsside, hvor man som bruger ”binder” nøglen til sig.

Et passende niveau af sikkerhed

Pædagogerne i Viborg Kommune benytter deleenheder til at logge på Aula i arbejdsregi. Ved at bruge en fysisk sikkerhedsnøgle som f.eks. iePass FIDO Security Key fra Feitian, bliver adgangen til Aula beskyttet af en to-faktor løsning, hvilket er en forudsætning for at tilgå områder med personfølsomme data som i Aula.

Med denne løsning kan pædagogerne trygt tilgå personfølsomme data på Aula via de fælles enheder.

Denne type adgang har et højere sikkerhedsniveau end hvad, blot et brugernavn og password har. når brugeren får en ekstra komponent i form af en nøgle. Henrik Overgaard uddyber:

”Den sikreste måde at logge ind i et system er, når du har en logon-komponent, der beviser din identitet og ikke kan kopieres. Ligesom vi kender det med to-faktor login fra NemID, der både benytter password og en fysisk nøgle, som kun den enkelte bruger er i besiddelse af,” forklarer Henrik Overgaard.

Sikkerheden bliver generelt hævet meget, når man går fra blot at have et brugernavn og password til også at bruge en fysisk nøgle. En løsning der øger sikkerheden og samtidig er den mindst besværlige i praksis.

Viborg Kommune i front med ny løsning

Inden årets udgang får pædagogerne i Viborg Kommune mulighed for at tage to-faktor løsningen i brug. Kommunen har afprøvet de forskellige muligheder, og har nu fundet den løsning, der fungerer for dem. 

Kim Bøgsted, IT-arkitekt i Viborg Kommune, er spændt på at se løsningen i brug.

”Størstedelen af pædagogerne har ikke personlige enheder såsom en arbejdstelefon eller computer. De anvender delecomputere og iPads. Derfor har vi fundet en Feitan FIDO2 hardwarenøgle, som både kan anvendes på PC og iPad. Med denne fysiske nøgle lever vi dels op til Aulas nuværende krav omkring to-faktor login. Men samtidig er vi klar til, at de samme medarbejdere også kan autorisere på NSIS sikringsniveau Betydelig, hvilket bliver et krav i løbet af 2021-2022,” siger Kim Bøgsted.

Løsningen understøtter en del af de NSIS-krav, som kommunen skal efterleve, ligesom resten af landets kommuner skal.

”Vi er spændte på at få vores hardwarenøgler leveret, og vi glæder os til, at pædagogerne skal prøve løsningen af. Signaturgruppen har været gode samarbejdspartnere på projektet, og vi har en god fornemmelse for resultatet med løsningen,” siger Kim Bøgsted.

 

Står jeres kommune over for samme overgang fra NSIS til Aula?

Så står vi i Signaturgruppen klar til rådgivning og hjælp til implementeringen.

Kontakt os på tlf. +45 70 25 64 25 eller mail support@signaturgruppen.dk