NemID-login giver VUC’erne sikkerhed og enkel administration

Hver dag skal cirka 2000 medarbejdere på landets VUC’er have adgang til afgrænsede dele af det fælles studieadministrative system Ludus. Med NemID medarbejdersignatur løses det både sikkert og brugervenligt.
 

vuc.pngDa landets VUC’er for et par år siden havde sit studieadministrative system i udbud, valgte de at gå efter én fælles løsning i stedet for at fortsætte med et system til hver institution.

Valget faldt på Ludus fra CSC. Stordriftsfordelene var åbenlyse, men det gav også en administrativ udfordring for Københavns VUC (KVUC), der blev valgt som værtsinstitution og driftsansvarlig for løsningen.

”En del af løsningen er en backend, som 2.000 medarbejdere skal have adgang til via Citrix. Det var brugere, som vi skulle vedligeholde, og vi kunne jo forudse, at der ville komme en hel del opkald fra folk, der havde glemt deres password. Hver gang der blev ansat en administrativ medarbejder på en af de 29 VUC’er, ville vi komme til at stå for hele oprettelsesprocessen, medmindre vi fandt en bedre måde at løse det på. Dertil kommer, at det skulle være to-faktor autentificering, fordi der ligger personfølsomme oplysninger i systemet,” fortæller Mik Helmich, der er it-chef på KVUC og driftssansvarlig i VUC Hosting, som driver Ludus for VUC’erne.

Sikkerheden på plads

I dialog med Signaturgruppen valgte VUC’erne at bruge NemID medarbejdersignatur som login-løsning. Det ville nemlig give en række fordele.

”Først og fremmest ville vi få sikkerheden helt på plads. Det var klart det vigtigste. Dernæst betyder det jo, at administrationen bliver lettere for os, da det er det enkelte VUC, som sørger for medarbejdersignatur til deres ansatte. Alternativet havde måske været en eller anden gateway foran systemet, for eksempel med en SMS-løsning, men så ville vi jo stadig skulle sidde og bokse med administrationen på det,” forklarer han.

NemID medarbejdersignatur gjorde det også muligt at løse den udfordring, at den enkelte bruger kun skal have adgang til sin egen skoles del af systemet. Ved at lave en whitelisting på CVR-nummer vil en bruger fra for eksempel VUC Aarhus nemlig kun se de informationer, som tilhører netop VUC Aarhus, når vedkommende logger på.

”NemID medarbejdersignatur er jo knyttet til et CVR-nummer, og vi har så alle 29 CVR-numre liggende i vores login-løsning. Det gør det muligt for os at styre, hvad den enkelte bruger får adgang til, når hun logger på,” forklarer Mik Helmich.

Indviklet på papiret - smertefrit i praksis

Brugerne skulle ifølge Mik Helmich vænne sig lidt til at bruge NemID medarbejdersignatur til login i starten.

”I dag kører det dog fint – brugerne er jo vant til at bruge deres NemID medarbejdersignatur til alt muligt andet også.”

Og rent teknisk har løsningen fra starten fungeret, som den skal.

”Selvom det på papiret er en ret indviklet løsning, Signaturgruppen har lavet til os, så kører det smertefrit i hverdagen. Man kan mærke, at det er nogle ret kompetente folk, de har siddende. De er proaktive, hvis der sker nogle vigtige ændringer fra Nets side, og er der noget i systemet, der skal rettes, så bliver det altid gjort til aftalt tid,” siger Mik Helmich.